Triling novih piva iz Apatinske

Prošle godine smo dosta kudili Apatince da su prilično letargični i da im je ponuda „tanka“, koliko i novčanik prosečnog Srbina. Zato smo se poprilično iznenadili kada smo ugledali tri potpuno nova uvozna piva na rafovima Univerexporta.

Prvo pivo, koje se već našlo i u beogradskim pabovima, poput Kabinet puba i Pivopije, je čuveni „industrijski“ craft Blue Moon. Verzija koju mi u Evropi ispijamo dolazi iz kanadskog Montreala iz pivare MillersCoors (naziv koji mega pivarska grupa Molson Coors, vlasnik Apatinske pivare, nosi u SAD-u). Reč je o fino začinjenom belgijskom pšeničnom pivu (witbier) sa 5,4% alkohola. Odlikuje ga blagi pšenični slad i prefinjene arome korijandera i pomorandže. Cena za flašu od 0,35l je pristojnih 155 dinara, što je za 20-ak dinara skuplje od glavnog konkurenta Hoegaardena (čiji je uvoznik, takođe, Apatinska pivara).

Drugi novitet je jedno od najprodavanijih piva u Velikoj Britaniji – Doom Bar. Pivara Sharp je ime ovom pivu dala po sprudu na kom se nasukalo više od 600 brodova koji su plovili Keltskim morem. Nas je ovaj bitter sa 4,3% alkohola definitivno „nasukao“ svojim balansiranim ukusom, ni previše gorčine ni premalo slatkoće. Savršeno odmereno i biće pravi takmac omiljenom London Prideu. Na ruku mu ide i cena koja je oko 200 dinara za 0,5l.

Za kraj smo ostavili pivo upečatljivog imena, ali ne i ukusa. Cobra je britansko-indijski lager, koji se ne ističe ni u jednom segmentu (izuzimajući flašu koja ima sjajne „reljefe“). Sve je tu kao kod standardnih industrijalaca – ječmeni slad, kukuruzna krupica uz dodatak pirinča što je karakteristično za azijske lagere. Cena je nešto viših 133 dinara za 0,33l, što je u rangu popularnih premium lagera, poput Stella Artois i Carlsberga. Zbog svog imena i nešto ekstravagantnijeg podneblja sa kojeg dolazi sigurno će steći svoje fanove, ali kako će se snaći u pomenutom lager društvu ne bismo se usudili da prognoziramo.