Pivska bara puna (malih) krokodila

Iz ugla prosečnog pivopije, pivsko tržište u Srbiji ne izgleda uopšte loše. Tri velika igrača – Carlsberg (Čelarevo), Molson Coors (Apatin), Ujedinjene Srpske Pivare, BIP – nekadašnji pivski gigant koji se budi i nekoliko manjih regionalnih pivara, sasvim su dovoljni da zadovolje potrebe većine ljubitelja „tečnog“ hleba. Ipak, kada se malo zagrebe, odnosno popije ta savršena pena, jasno se vidi koliko je pivsko tržište u Srbiji jednolično i siromašno. Industrijski lageri su najdominantniji stil, koji je sveprisutan – u svakom pabu, baru, kafani, kladinonici, na autobuskoj stanici… Kažu, o ukusima ne treba raspravljati, ali pravi pivopija će reći – treba, itekako!

U poslednje dve-tri godine stvari su se drastično i dinamično pomerile na bolje. Carlsberg je prvo kroz HoReCa kanale (hoteli-restorani-kafići), pa onda i u maloprodaju, uveo piva poput Grimbergena, pšeničnog Erdingera i time malo prodrmao i osvežio tržište. Odgovora od konkurencije aspolutno nije bilo, tako da su „Danci“ iz Čelareva mogli da nakrive kapu i pijuckaju ‘ladni Carlsberg. Osim inicijative na tom polju, Carlsbergovci su počeli sa „vezivanjem“ pabova i kafića, odnosno potpisivanjem ekskluzivnih ugovora o prodaji samo njihovih piva na tim lokacijama. Izlišno je govoriti koliko je to ograničilo razvoj tržišta i ostavilo srpske pivopije žednim nečeg drugačijeg.

Ipak, nova pivska struja, predvođena pivopijama, koji su sakupili hrabrosti da se drznu na velike industrijalce, počela je da zaista razvija tržište u Srbiji. Novi pivski stilovi (za Srbiju) poput IPA, portera, belgijskog wit-a i pale ale-a ušli su prvenstveno u „slobodne“ pabove i probudili su znatiželju kod srpskih pivopija. Pravo je zadovoljstvo videti pivopije kako se oduševljavaju zahmeljenim BrewDog Jack Hamerom ili kako raspravljaju da li je bolji Schneiderov ili Memmingerov hefeweisse. Ipak „slobodnih pivara“, na žalost, još uvek nema mnogo, ali pabovi poput beogradskih Samo pivoMiners Paba i Pivopije daju nadu za svetlu pivsku budućnost.

Drugi trend u usponu, koji će sigurno pozitivno uticati na pivsku scenu su mikro pivare, kojih je i dalje daleko manje nego u susednoj Hrvatskoj i Sloveniji. Najozbiljniji takmac na ovom polju je Kabinet, mikro pivara sa podnožja Kosmaja, koja je već u HoReCa kanale pustila šest svojih piva, a kreće i sa custom kuvanjem piva za ugostitelje i druge zainteresovane. Takođe, i kućno pivarstvo se polako budi, skupovi pivskih majstora se organizuju sve redovnije, što je jasan pokazatelj da je Srbija željna dobrog i drugačijeg piva.