Londonska pivska poplava 1814

Londonska pivska poplava. Bilo je smrtnih slučajeva i trovanja alkoholom

Londonska pivska poplava je događaj koji je ušao u istoriju Velike Britanije. Nažalost, ne kao pozitivan događaj, već kao tragedija u kojoj je poginulo čak osam ljudi. Talas zlatne tečnosti prelio se ulicama velikom brzinom. Nisu stradali samo ljudi, već i zgrade. Šta je bio uzrok londonske pive poplave? Kako je došlo do ove nesrećne nezgode? Odgovor ćete pronaći u nastavku.

Šta je dovelo do londonske pivske poplave?

Iako je to teško zamisliti, to se stvarno dogodilo. Ogroman talas zlatnog pića prelio se ulicama Londona, izazvavši veliko razaranje i paniku. Neposredni povod incidentu bio je propast jedne od najvećih pivara koje su tada prosperirale u Engleskoj – Meux & Co’s Horse Shoe Brewery. Dana 17. oktobra 1814. godine pukla je ogromna bačva za fermentaciju, tačnije rub koji ju je okruživao. Bio je ogromnih dimenzija – navodno je bio visok 6 metara i prečnika 18 metara. Fermentisalo se tamno, jakim pivom – mnogim porterima omiljenim, po kojem je Velika Britanija poznata.

Iako je pivara Horse Shoe bila adekvatno opremljena i radila na visokoj, za ono vreme, razini, to nije zaustavilo tragediju koja je danas poznata kao Londonska pivska poplava. Osoba koja je primetila kvar brtve bio je jedan od zaposlenika, George Creek. Čovek je prijavio problem, ostavivši belešku o kvaru na jednom od 29 oboda koji isprepliću cev, skrivajući oko 560 hiljada litara portera. Nažalost, kvar nije popravljen, što je nakon samo sat vremena rezultiralo pivskim cunamijem koji je oštetio ostale bačve i prelio ulice Londona. Procenjuje se da je količina alkohola koja je udarila na Tottenham Court Road bila gotovo 1,5 miliona litara piva.

Mapa područja iz 1799. godine, istaknuta pivara i (vrlo) približan opseg poplave.

Londonska pivska poplava i njene posledice

Dana 17. oktobra 1814. godine, talas zlatnog pića visok 4,5 metara paralizovao je jednu od siromašnijih četvrti devetnaestog veka u Londonu – tada poznatu kao St. Giles rookery (siromašna četvrt grada). Svaki dan, engleska ulica je okupljala mnogo ljudi: siromašne stanovnike, izbeglice ili radnike koji su se vraćali iz fabrika, ali se uglavnom poistovećivala sa siromašnim četvrtima. Talas pića koji je eksplodirao pod ogromnim pritiskom oštetio je zid pivare i udario u ulicu, progutajući zgrade i stambene kuće. Ukupno ih je bilo četiri. Međutim, tragedija nije završila uništenjem navedenih objekata. Londonska pivska poplava progutala je ljude u blizini Konjske potkovice koji nisu očekivali šta će se dalje dogoditi. Osam ljudi je preminulo nakon propasti Meux & Co’s Horse Shoe Brewery. Fatalne žrtve čudne nesreće bile su: Hannah Bamfield, Anne Saville i četiri druge ožalošćene koje su čuvale lijes preminulog dečaka (Mary Mulvey, 3-godišnji dečak, Elizabeth Smith i Catherine Butler), Sarah Bates i Eleanor Cooper.

Osim broja mrtvih koji se svidio Britancima, oštetio je tijela mnogih koji su hospitalizirani s višestrukim ozljedama. Svi zaposlenici pivovare su se spasili živi, ​​no nekolicina ih je izvučena ispod ruševina i cigala koje su se srušile pod snažnim udarom vala piva.

Ali to nije sve. Piće koje je plutalo ulicama postalo je lak plijen za siromašnije stanovnike grada koji su njime punili kante i masovno se opijali. Rezultat ove nekontrolirane pojave bila je smrt velikog broja ljudi, uzrokovana trovanjem alkoholom.

Tko je kriv za tragične događaje opisane kao poplava London Porter?

Tko je kriv za tragediju koja se dogodila na ulicama glavnog grada Engleske u XNUMX. Presudom sutkinje za nju se nije teretio vlasnik pivovare Horse Shoe. Obrazloženje je bilo da su obruči koji su obavijali goleme porter bačve povremeno pukli, a to nikada nije dovelo ni do najmanjeg curenja piva. Stoga su djelatnici umanjili problem i nisu poduzeli ništa da spriječe nesreću.

Unatoč činjenici da krivnja za katastrofu nije pripisana vlasniku pivske tvrtke, čovjek je odlučio financirati sprovode žrtava londonske pivske poplave. Sama pivovara, usprkos brojnim financijskim problemima i balansiranju na rubu bankrota izazvanog londonskom pivskom poplavom, neprekidno je radila na Tottenham Court Roadu do 1921. godine. Zatim je preseljena na drugu lokaciju, jer se londonska četvrt počela ubrzano razvijati, a “Potkovica” nije ušla u estetiku sve modernije aglomeracije grada. Na kraju je Meux & Co’s Horse Shoe Brewery zaustavljena 1961.

Alkohol vam može naštetiti na različite načine. Jedna od njih je alergijska reakcija. Provjerite nemate li intoleranciju na alkohol.

Add a Comment

Your email address will not be published.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop